Blog

Scheiden van tafel en bed
Pontifex logo groen

Scheiden van tafel en bed

Voor partners die gehuwd zijn, bestaan er verschillende vormen om te scheiden. De echtscheiding komt hierbij het vaakst voor. Een echtscheiding moet altijd door een rechter uitgesproken worden.  Een andere mogelijkheid dan de vaak voorkomende echtscheiding, is scheiden van tafel en bed. In deze situatie wordt, net als bij de normale echtscheidingsprocedure, een verzoek bij de rechtbank ingediend. 

Belastingdienst scheiden
Pontifex logo groen

Belastingaangifte na scheiding

De belastingaangifte in het jaar van een scheiding kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Volgens de belastingdienst wordt meer dan 40% van alle aangiftes inkomstenbelasting in dat jaar verkeerd ingevuld. Vooral de fiscale behandeling van de eigen woning zorgt vaak voor problemen. Hierdoor lopen veel mensen die gescheiden zijn het risico dat er correcties worden aangebracht op hun ingediende aangifte, wat in veel gevallen tot financiële schade leidt. Bij Buro Pontifex weten we hoe belangrijk het is om de belastingaangifte over het jaar van de scheiding goed in te vullen.

Stempeltje
Pontifex logo groen

MfN-register mediator

Ben je op zoek naar een mediator voor het begeleiden van een scheiding? Kies dan voor de kwaliteit van een MfN-registermediator. Het MfN-register is het Nederlandse keurmerk voor kwaliteit onder mediators. 

Shutterstock 609344102
Pontifex logo groen

Ouderschapsplan opstellen

Jonge kinderen zijn afhankelijk van hun ouders. Een scheiding verandert daar niets aan. De vertrouwde gezinssituatie gaat echter verloren. Binnen een huwelijk of relatie worden veel zaken die van belang zijn voor de kinderen doorgaans vanzelf geregeld, zoals de invulling van feestdagen en vakantieperiodes.  Na een scheiding verdwijnen deze vanzelfsprekende regelingen. Er moeten afspraken gemaakt worden over de opvoeding en allerlei andere praktische zaken rondom de kinderen.

Buro Pontfex, scheiden en de belastingdienst
Pontifex logo groen

Indexering alimetatie 2024

Het indexeringspercentage voor kinder- en partneralimentatie is voor 2024 vastgesteld op 6,2%. Dit percentage is sinds 1984 niet meer zo hoog geweest. Wat betekent dit voor eerder gemaakte afspraken? En wat als het inkomen van de alimentatieplichtige niet meestijgt met dit percentage? En hoe bereken je de nieuwe alimentatiebedragen? Wij vertellen je graag alles over deze verandering en welke gevolgen dit voor jouw situatie kan hebben.

Pontifex logo groen

Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 2023

Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Bij ongehuwde stellen wordt het regelen van het gezag nog wel eens vergeten. Als de ongehuwde ouders vervolgens op een later moment hun relatie verbreken, kan dit vervelende juridische gevolgen hebben.

Waar kunnen wij je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stel een vraag en/of maak een afspraak

Bel mij terug
Kies een optie
In de ochtend
In de middag
In de avond
Geen voorkeur
N.V.T.
Voorkeur voor een afspraak