Wist je dat jaarlijks naar schatting 86.000 kinderen te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan? Dat is een behoorlijk aantal. Er komt veel op deze kinderen af. En ook de ouders die gaan scheiden hebben vaak geen idee hoe ze dit moeten aanpakken. Ze hebben veel vragen, zoeken naar laagdrempelige informatie en hebben vaak behoefte aan steun of een luisterend oor. Als je gaat scheiden met kinderen, dan ga je als gezin ook uit elkaar. De keuze kan alleen worden gemaakt door volwassenen, maar de scheiding raakt het hele gezin. Daarom is het belangrijk dat de stem van de kinderen gehoord wordt tijdens het scheidingsproces.
Als je ouders gescheiden zijn, heb je niet langer ‘gewoon’ een gezin. Alles wordt anders. Kinderen voelen zich verdrietig of denken dat ze er misschien alleen voor staan. Hun ouders zijn in een dergelijk situatie (soms) vooral met zichzelf bezig en alles wat er geregeld moet worden. Sommige kinderen schamen zich voor vrienden en vriendinnen. Kinderen waarvan de ouders bezig zijn met een scheiding, hebben veel vragen en zorgen. Het kan lastig zijn om die te uiten of onder woorden te brengen. Kinderen zijn loyaal aan hun ouders en willen graag dat hun ouders zo min mogelijk last hebben van de scheiding.
Kinderen zijn sterk afhankelijk van hun ouders, en deze afhankelijkheid verandert niet na een scheiding. Wat echter wel verandert, is de vertrouwde gezinssituatie waarin zij opgroeien. Dit kan voor kinderen ingrijpende gevolgen hebben, aangezien zij in een onzekere periode terechtkomen. Gedurende en na de scheiding kunnen kinderen worden geconfronteerd met uiteenlopende emoties. Gevoelens van intense boosheid en verdriet zijn daarbij niet ongebruikelijk.
Of een kind nadelige gevolgen van een scheiding ondervindt, hangt voor een groot deel af van de mate waarin er tijdens en na de scheiding conflicten tussen de ouders zijn. Conflicten kunnen ertoe leiden dat het kind tussen beide ouders in komt te staan, wat het hechtingsproces kan verstoren. Dit hechtingsproces is een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van kinderen, en daarom is het belangrijk dat ouders hun conflicten weten te beheersen. Het gevoel gedwongen te worden om te kiezen tussen beide ouders kan het hechtingsproces bemoeilijken. Het is daarom verstandig dat ouders in dit proces begeleiding zoeken van een professional, zoals een mediator. Een mediator richt zich erop om gezamenlijk tot een oplossing te komen en helpt bij het beheersen van eventuele conflicten.
Individuele begeleiding door een coach of therapeut kan zeer nuttig zijn tijdens het scheidingsproces. Door iemand naast je te hebben die met je meedenkt, krijg je waardevolle handvatten om de situatie beter aan te pakken. Je leert beter te onderscheiden wat van jou is en wat bij de ander hoort. Daarnaast krijg je inzicht in hoe je de dynamiek tussen jullie kunt verbeteren. Met hulp bij de emotionele aspecten, zul je beter in staat zijn om de praktische zaken rondom de scheiding aan te pakken en alles wat geregeld moet worden te overzien. Dit helpt om conflicten te voorkomen en zorgt ervoor dat de scheiding minder nadelige gevolgen heeft voor de kinderen.
Het moment waarop ouders de kinderen vertellen over de scheiding, heeft veel impact. Het is belangrijk om dit als ouders samen aan de kinderen te vertellen. Op een rustig moment, bijvoorbeeld aan het begin van het weekend. Het waarom van de scheiding, hoort niet bij de kinderen thuis. Dat zijn volwassen zaken. Vertel de kinderen bijvoorbeeld dat jullie verder gaan als ouders, maar niet meer als partners. De vorm van jullie relatie verandert als het ware. Meer informatie over scheiden en kinderen is bijvoorbeeld te vinden bij Het Expertisecentrum Kind en Scheiding
Frank Roelen van Buro Pontifex heeft jarenlange ervaring als mediator en het begeleiden van gezinnen bij een scheiding. Als KIES mediator betrekt hij ook de kinderen in dat proces. KIES Mediation staat voor Kinderen In Een Scheiding Mediation. Het is bemiddeling bij scheiding waarbij niet alleen ouders betrokken zijn, maar ook het kind neemt deel. Wil je meer weten over onze ouderschapsbemiddeling, lees dan hier verder.
Wil je meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.