Indexering Alimentatie in 2023 met 3,4%

Betaal of ontvang je partneralimentatie of kinderalimentatie? En hebben jullie afgesproken dat de bedragen jaarlijks worden geïndexeerd? Voor 2023 is de indexering vastgesteld op 3,4%.

Waarom indexering van alimentatie?
Elk jaar verhoogt de overheid de alimentatiebedragen met een bepaald percentage. Dit heet indexering van alimentatie.  Het leven wordt ieder jaar duurder, bijvoorbeeld door inflatie en stijging van de woonlasten. Ook stijgen de lonen jaarlijks. Om te zorgen dat de alimentatie met deze stijging van de kosten en de verhoogde lonen mee bewegen, worden alimentatiebedragen ieder jaar met het indexeringspercentage verhoogd.

De minister voor Rechtsbescherming stelt het percentage jaarlijks vast. Deze bedragen worden geïndexeerd op grond van artikel 1:402a BW. Wanneer er kinderalimentatie en/of partneralimentatie is afgesproken bij de scheiding, is meestal overeengekomen dat de bedragen jaarlijks worden geïndexeerd. Bij Buro Pontifex zien we vaak dat deze indexatie wordt vergeten. Ga daarom op tijd met je ex-partner in gesprek en wacht het niet af tot 31 december. Zeker wanneer je ziet dat het door alle hoge kosten krap gaat worden. Op de website van het LBIO kan de geïndexeerde alimentatie eenvoudig worden berekend.

Kom je er met je ex-partner niet uit? Neem dan contact met ons op voor het plannen van een indexatie-gesprek.

Waar kunnen wij je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stel een vraag en/of maak een afspraak

Bel mij terug
Kies een optie
In de ochtend
In de middag
In de avond
Geen voorkeur
N.V.T.
Voorkeur voor een afspraak