Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 2023

Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Bij ongehuwde stellen wordt het regelen van het gezag nog wel eens vergeten. Als de ongehuwde ouders vervolgens op een later moment hun relatie verbreken, kan dit vervelende juridische gevolgen hebben.

Maar daar is vanaf 1 januari 2023 een oplossing voor. Want meer dan de helft van de eerstgeboren kinderen worden geboren buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Vanaf 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.

Gezamenlijk gezag belangrijk

Het is belangrijk dat ouders gezamenlijk het gezag over hun kinderen uitoefenen. En dat beide ouders nauw betrokken zijn bij de verzorging en opvoeding van kinderen. 

Gezamenlijk gezag is bijvoorbeeld belangrijk als je:
- een verhuizing doorgeeft of een reisdocument aanvraagt;
- met een minderjarige naar het buitenland reist;
- je kind inschrijft op school of een kinderdagverblijf;
- je een medische beslissing moet nemen of het medisch dossier van je kind wil inzien.
- Gezamenlijk gezag is ook belangrijk bij de juiste berekening van toeslagen of als 1 van de ouders die gezag heeft overlijdt.

Ouderschapsbemiddeling

Of je nu wel of geen gezamenlijk gezag hebt, bij veel scheidingen zien we dat dit onderwerp tot gedoe tussen de ouders leidt. We gaan dan vaak met ouders op onderzoek uit om te verhelderen waar dit vandaan komt. Als je gaat scheiden transformeert jullie relatie van (ex-)partners naar een relatie als collega-ouders. Met de ouderschapsbemiddeling van Buro Pontifex begeleiden we jullie bij het vormgeven van jullie relatie als collega-ouders. Meer weten? Neem contact met ons op of neem een kijkje op de pagina over ouderschapsbemiddeling.

bron / meer lezen: rijksoverheid.nl

Waar kunnen wij je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stel een vraag en/of maak een afspraak

Bel mij terug
Kies een optie
In de ochtend
In de middag
In de avond
Geen voorkeur
N.V.T.
Voorkeur voor een afspraak