Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. In het echtscheidingsconvenant worden alle afspraken vastgelegd die jullie met elkaar hebben gemaakt in het kader van de echtscheiding. Welke onderwerpen kunnen er dan zoal in het echtscheidingsconvenant opgenomen worden?
Op het moment dat jullie over alle deelonderwerpen overeenstemming hebben bereikt, kunnen de afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Als dit convenant door jullie beiden is ondertekend, hebben jullie een overeenkomst gesloten over de inhoudelijke afhandeling van de scheiding. Daarna dient het echtscheidingsconvenant ingediend te worden bij de rechtbank. Als jullie je door een mediator laten begeleiden bij de scheiding, wordt vervolgens een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. De rechter wordt dan gevraagd om de afspraken in het echtscheidingsconvenant volledig op te nemen in zijn beslissing. Hierdoor ontstaat een executoriale titel, wat betekent dat de afspraken afdwingbaar worden als ze niet worden nagekomen.
In het echtscheidingsconvenant worden allerlei juridische, financiële en fiscale afspraken opgenomen die nodig en belangrijk zijn als jullie gaan scheiden. Door ons stappenplan wordt snel inzichtelijk welke onderwerpen dat precies zijn.
Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht. Je kunt ook zelf een document opstellen. Echter, de juridische, financiële en fiscale onderwerpen waarover afspraken gemaakt moeten worden bij een echtscheiding zijn best complex en ingewikkeld. Zonder de hulp van een deskundig mediator lukt dat vaak niet. We zullen dat uitleggen aan de hand van onderstaande voorbeelden.
Voorbeeld
Stel, jullie gaan uit elkaar en wensen geen afspraken te maken over partneralimentatie. Immers, jullie hebben allebei inkomen en zijn prima in staat om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Het afzien van partneralimentatie komt geregeld voor en is dus geen uitzondering. Maar als jullie daar van afzien en één van jullie beiden blijkt toch niet in zijn/haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, kun je dan nog terugkomen op de afspraak dat jullie geen partneralimentatie hebben afgesproken? En zo ja, tot hoeveel jaar na de scheiding? Hoe hoog zou de eventuele behoefte en financiële mogelijkheden voor partneralimentatie zijn geweest? En wat als één van beiden na de scheiding een beroep doet op een bijstandsuitkering? Kan de gemeente dan een beroep doen op de onderhoudsplicht van de ex-partner? Wees voorzichtig met het zelf maken van afspraken hierover en laat je informeren door een deskundige zoals Frank Roelen van Buro Pontifex, MfN-registermediator en financieel echtscheidingsadviseur.
Een ander voorbeeld
Jullie hebben samen een koopwoning en die moet verdeeld of verkocht worden. Jullie hebben beiden ook eigen geld in de woning gestoken. De één bij de aankoop van de woning met geld ontvangen uit een schenking waarop een uitsluitingsclausule van toepassing is. De ander heeft uit privé vermogen extra afgelost op de hypotheek. Krijgt ieder zijn/haar ingelegde bedrag terug, nominaal heet dat. Of is op dit vergoedingsrecht de beleggingsleer van toepassing? Wat betekent dat ook de waardeontwikkeling van de inleg (bijvoorbeeld door waardestijging van de woning) meeweegt in de verdeling. Dit is complexe materie waarbij het antwoord op de vraag afhankelijk is van een hoop factoren. Zoals wanneer zijn jullie gehuwd, voor of na 1 januari 2018 toen een belangrijke wetswijziging van kracht werd? En wanneer zijn de gelden geïnvesteerd? Is er sprake van huwelijkse voorwaarden?
Kan een echtscheidingsconvenant gewijzigd worden? Ja dat kan, mits je samen tot overeenstemming komt over de wijzigingen. Het is niet noodzakelijk het gewijzigde of aanvullende echtscheidingsconvenant opnieuw in te dienen bij de rechtbank als je al gescheiden bent, maar dat kan wel.
Een inhoudelijk goed echtscheidingsconvenant opstellen kun je niet zonder de hulp van een deskundige. Bij Buro Pontifex hebben we de kennis en ervaring in huis om jullie op een zorgvuldige wijze te begeleiden tijdens het scheidingsproces. Door onze certificering als MfN-registermediator en lidmaatschap van de Scheidingsdeskundige, ben je verzekerd van betrouwbare en professionele begeleiding. Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij jullie thuis of op één van onze locaties.
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.