Scheiden en wonen

Wat betekent dit voor huis en hypotheek?

Als je gaat scheiden verandert ook de woonsituatie. Bij een huurwoning kan één van de partners het huurcontract en de woning overnemen. Maar hoe werkt dat bij een koopwoning met hypotheek? Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je meer over de gevolgen van een scheiding voor huis en hypotheek.

Wanneer het scheidingsproces in gang is gezet, komt er een groot aantal praktische zaken om de hoek kijken. Een van de eerste en meteen ook de grootste beslissingen die jullie moeten nemen is wat er met het huis moet gebeuren. Wie gaat waar wonen en wat zijn de financiële gevolgen en mogelijkheden?

Afspraken maken

Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot scheiden met een koopwoning. Dit zijn grofweg drie opties, te weten:

  • De ene ex-partner koopt de andere uit en blijft in de woning wonen;
  • Het huis wordt verkocht;
  • Jullie blijven (vooralsnog) gezamenlijk eigenaar van de woning.

Scheiden met een koopwoning: dit kun je verwachten

Wanneer één van jullie in de koopwoning wil blijven wonen, zal er allereerst gekeken moeten worden naar de financiële haalbaarheid hiervan. Meestal staat de hypotheek op jullie beider naam en wordt getoetst of degene die dat wenst, de hypotheek zelfstandig kan overnemen. Buro Pontifex werkt nauw samen met diverse hypotheekadviseurs die verstand van zaken hebben als het om scheiden gaat en jullie daarbij kunnen begeleiden.

Verschillende scenario’s

Bij scheiden met een hypotheek zijn er verschillende scenario’s die afhankelijk zijn van de (financiële) mogelijkheden én jullie eigen wensen. Wanneer er sprake is van een eventuele overwaarde moet deze, als onderdeel van de gezamenlijke verdeling, verdeeld worden. Ook kunnen jullie besluiten de woning te verkopen. Bijvoorbeeld omdat jullie allebei ergens anders gaan wonen of wanneer het overnemen van de hypotheek door één van jullie niet mogelijk blijkt. Overigens hoeft dit laatste niet het geval te zijn. Vaak is er meer mogelijk dan het aanvankelijk lijkt. 

Afspraken vastgelegd

Alle afspraken over de woning, de verdeling of de verkoop daarvan, maar ook afspraken over woonlasten en bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Scheiden met een hypotheek: Buro Pontifex helpt jullie graag!

Scheiden met een koopwoning en hypotheek kan extra stress opleveren. Want waar moet je beginnen? En wat als je voelt dat je er samen niet uit gaat komen? Buro Pontifex heeft ruime ervaring met het begeleiden van scheidingen waarbij sprake is van een koopwoning met hypotheek. We helpen je graag op weg. Neem vrijblijvend contact op om meer te horen over de mogelijkheden. 

Waar kunnen wij je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stel een vraag en/of maak een afspraak

Bel mij terug
Kies een optie
In de ochtend
In de middag
In de avond
Geen voorkeur
N.V.T.
Voorkeur voor een afspraak