Scheiden van a tot z: waar moet je aan denken?

Als je gaat scheiden komt er veel op je af en de kans is groot dat je met allerlei vragen zit. Want hoe regel je een scheiding? Wat voor gevolgen heeft de scheiding voor de financiën en de woning? Hoe kunnen we de scheiding zo goed mogelijk regelen voor de kinderen? Je zou willen dat iemand je kon helpen met alles wat er op je af komt. Buro Pontifex zorgt voor de structuur die nodig is door het proces van A tot Z professioneel te begeleiden en brengt daarmee de rust en het overzicht terug. 

Scheiden mag dan vanaf de buitenkant hetzelfde lijken, elke situatie is weer anders. Daarom stemmen we de werkwijze altijd af op jullie situatie en behoefte. Onze ondersteuning kenmerkt zich door duidelijke communicatie en betrokken begeleiding.

Met het stappenplan scheiden op deze pagina schetsen we een overzicht van het (echt)scheidingsproces.

Fase 1 kennismaking

We starten met een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek op één van onze locaties, bij jullie thuis óf online. Tijdens dit gesprek brengen we in kaart wat er nodig is in jullie specifieke situatie. Is er een wederzijdse klik en voelt het goed? Dan starten we met de scheidingsbegeleiding.

Fase 2 opstellen ouderschapsplan

Samen met jullie als ouders stellen we een duidelijk ouderschapsplan op, gericht op de toekomst. Inclusief berekening van de kosten van de kinderen en afspraken hierover.

Fase 3 partneralimentatie

We stellen een berekening op voor eventuele partneralimentatie. We geven uitleg over de berekening en de wettelijke kaders. Maar we helpen jullie vooral met het maken van afspraken.

Fase 4 het verdelen van jullie gezamenlijke bezittingen

We maken een vermogensopstelling en -verdeling. Met jullie wordt besproken wat jullie wensen zijn. Ook bespreken en onderzoeken we de mogelijkheden m.b.t. huis en hypotheek, samen met de hypotheekadviseur. Indien van toepassingen begeleiden we ook bij de afwikkeling van huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden.

Fase 5  in kaart brengen van nieuwe financiële situatie en inkomen na de scheiding

Het is van belang inzicht te krijgen in de financiële situatie zoals deze er na de scheiding uit komt te zien. Dat kan helpen bij de te maken afspraken. Wel zo fijn als je weet waar je na de scheiding aan toe bent.

Fase 6 het verevenen van pensioenen

We geven uitleg over de Wet Pensioenverevening bij scheiden en onderzoeken wat jullie wensen op dit vlak zijn.

Fase 7 gevolgen van overlijden tijdens en na de scheiding

Als één van jullie komt te overlijden tijdens of na de scheiding, heeft dit grote gevolgen voor de andere ouder en de kinderen. We adviseren jullie hier over. Ook over het laten herzien of opstellen van testamenten.

Fase 8 het wijzigen van verzekeringen

Tijdens de scheiding moeten ook de verzekeringen worden gewijzigd. Jullie krijgen hier advies over.

Fase 9 gemaakte afspraken vastleggen in echtscheidingsconvenant

Alle afspraken worden vastgelegd in het (echt)scheidingsconvenant wat we vervolgens met elkaar bespreken. Voordat het verzoek tot scheiding wordt ingediend bij de rechtbank volgt een afspraak met onze advocaat.

Fase 10 verzoekschrift echtscheiding indienen bij rechtbank & inschrijving gemeente

Het verzoekschrift voor de echtscheiding dienen wij in bij de rechtbank. Bij een mediationtraject is dit een schriftelijke procedure, jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan schrijven wij de uitspraak in bij de registers van de burgerlijke stand. Op dat moment is de scheiding definitief.

Fase 11 nazorg

Nu de scheiding is afgerond, geven we jullie tips en advies bij alles wat er (nog) geregeld moet worden. Ook plannen we, indien gewenst, 3 maanden na de scheiding een nazorg gesprek.

Fase 12 belastingaangifte (optioneel)

De belastingaangifte over het jaar waarin jullie gescheiden zijn kan ingewikkeld zijn. Daarom bieden wij de mogelijkheid om deze belastingaangifte voor jullie te verzorgen.

Waarom kiezen voor Buro Pontifex?

  • Wanneer je er samen uit wilt komen.
  • Wanneer je betrokkenheid en een persoonlijke benadering belangrijk vindt.
  • Wanneer je begeleid wilt worden door een mediator met jarenlange ervaring.
  • Wanneer je het belangrijk vind om door een MfN-registermediator begeleid te worden. Het MfN-register is hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators.
  • Wanneer je wilt dat de scheiding financieel, fiscaal en juridisch goed geregeld wordt.
  • Wanneer je het prettig vindt dat kosten transparant zijn en nazorg beschikbaar is.
  • Als het helpt als gesprekken kunnen plaatsvinden in de avonduren of op zaterdagochtend.
  • Wanneer je goede en werkbare afspraken wilt maken over de zorgverdeling en de opvoedingstaken.

Waar kunnen wij je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stel een vraag en/of maak een afspraak

Bel mij terug
Kies een optie
In de ochtend
In de middag
In de avond
Geen voorkeur
N.V.T.
Voorkeur voor een afspraak