Hoe lang duurt een scheiding?

Een veel gestelde vraag door cliënten is: hoe lang duurt de scheiding eigenlijk? Het eerlijke antwoord is dat dit erg afhankelijk is van verschillende factoren. Zo is de bereidheid om samen tot afspraken te komen erg bepalend voor de totale duur van de afwikkeling van de scheiding. Maar ook wat er wel en niet geregeld moet worden. Denk hierbij aan de verdeling van bezittingen en schulden, partner- en kinderalimentatie, een ouderschapsplan, het pensioen en eventuele fiscale of juridische zaken. Een scheiding kan in een paar maanden geregeld zijn, maar ook langer duren. Als beide partijen niet meer tot overleg in staat zijn en kiezen voor een juridische procedure met ondersteuning van advocaten, kan het zomaar langer dan een jaar duren. 

Belangrijker dan de snelheid is echter dat de scheiding zorgvuldig en goed wordt afgehandeld in het belang van beide partijen en eventuele kinderen. Wanneer je hulp nodig hebt bij het regelen van de afspraken, kan een mediator grote meerwaarde bieden. Het voordeel van scheiden onder begeleiding van een deskundige mediator is dat jullie situatie wordt bekeken vanuit een onpartijdig perspectief en er gekeken wordt naar de belangen van alle betrokkenen. Daarnaast is een mediator vele malen sneller en minder kostbaar dan een juridische procedure.

Factoren die de duur van een scheiding beïnvloeden

De duur van een scheidingsprocedure hangt dus van meerdere factoren af:

  1. Mate van overeenstemming: zijn beide partners het eens over de scheiding en de bijbehorende afspraken? Hoe lang heeft men nodig om tot deze afspraken te komen?
  2. Complexiteit van de financiële situatie: denk aan ondernemingen, schulden, of meerdere vermogenscomponenten die verdeeld moeten worden.
  3. Aanwezigheid van kinderen: dit vraagt om een ouderschapsplan, waarin zorgafspraken worden vastgelegd.
  4. Emotionele verwerking: niet zelden vertraagt de emotionele impact van een scheiding de besluitvorming.
  5. Communicatie tussen partners: als de communicatie stroef verloopt of er sprake is van wantrouwen, duurt het vaak langer om tot werkbare afspraken te komen.

Het belang van wederzijdse overeenstemming

Een van de grootste versnellers van een scheidingsproces is wederzijdse overeenstemming. Wanneer beide partners erin slagen om afspraken te maken over de gevolgen van de scheiding, van alimentatie tot vermogens- en inboedelverdeling, kan het traject veel soepeler verlopen. Dit vraagt om openheid, bereidheid tot compromis en professionele begeleiding om de gesprekken in goede banen te leiden.

Een scheiding op basis van overeenstemming bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten en emotionele belasting. Daarnaast zorgt het voor een fundament van rust waarop beide ex-partners hun leven opnieuw kunnen opbouwen.

Divorse property division concept wooden family w 2025 02 25 01 01 20 utc

De rol van kinderen in de scheiding

Wanneer er kinderen in het spel zijn, komt er extra zorg en verantwoordelijkheid kijken bij een scheiding. Ouders zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen waarin ze afspraken maken over de zorgverdeling, opvoeding, communicatie en financiële ondersteuning. De belangen van de kinderen moeten voorop staan en het is belangrijk dat zij niet betrokken worden in het conflict tussen ouders.

Een goed ouderschapsplan vereist overleg, planning en bemiddeling. Het belang van stabiliteit voor de kinderen weegt zwaar. Dat maakt dat dit deel van het scheidingsproces vaak tijd kost, en dat is terecht.

Zorgvuldigheid boven snelheid

Hoewel het begrijpelijk is dat mensen snel een streep willen zetten onder een moeilijke periode, is het belangrijk te benadrukken dat een zorgvuldige afwikkeling van de scheiding van groot belang is. Overhaaste beslissingen kunnen leiden tot onduidelijke of wankelende afspraken, juridische procedures achteraf en onnodige spanningen, zowel voor ex-partners als voor eventuele kinderen.

Een scheiding is geen sprint, maar een proces waarin tijd nemen voor overleg, afspraken en verwerking vaak leidt tot een duurzamer resultaat.

De waarde van een deskundig register mediator

Een register mediator, gespecialiseerd in echtscheidingen, is een onmisbare schakel voor stellen die hun scheiding goed willen regelen. Deze professional begeleidt het gesprek tussen partners, zorgt voor evenwichtige afspraken en helpt juridische en praktische zaken op een heldere manier te ordenen. Bovendien helpt een mediator bij het voorkomen van escalatie en stimuleert hij of zij het maken van afspraken waar beide partijen achter staan.

Een deskundig register mediator borgt een zorgvuldig proces en het maken van heldere, duurzame afspraken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakinggesprek of meer informatie. 

Waar kunnen wij je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stel een vraag en/of maak een afspraak

Bel mij terug
Kies een optie
In de ochtend
In de middag
In de avond
Geen voorkeur
N.V.T.
Voorkeur voor een afspraak