FAQ (Veel gestelde vragen)

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, bijvoorbeeld in het geval van scheiding. Een mediator is opgeleid om je te helpen zodat je via gezamenlijk overleg tot een oplossing kunt komen. De mediator zorgt ervoor dat je in vertrouwen en onder geheimhouding kunt vertellen wat je dwars zit. Een mediator is neutraal en onafhankelijk. De mediator begeleidt het proces om samen tot een oplossing te komen. En die is vaak dichterbij dan je denkt. 

Is mediation iets voor mij?

Sta je open voor een oplossing? Ben je bereid aan te geven wat voor jou belangrijk is? Werk je mee bij het vinden van een passende oplossing? Dan is mediation iets voor jou. Alle conflicten en geschillen zijn geschikt om met behulp van mediation opgelost te worden, zolang de betrokken partijen gezamenlijk een uitweg willen vinden. Er is altijd een oplossing binnen handbereik. Als mediator helpen we bij het vinden van die oplossing.

Hoe snel gaat een scheiding?

Hoe snel een scheiding kan worden afgewikkeld is afhankelijk van jullie bereidheid en flexibiliteit om samen tot goede en werkbare afspraken te komen. De dienstverlening van Buro Pontifex is snel en persoonlijk. We kunnen snel schakelen en afhankelijk van jullie situatie kan een scheiding vlot geregeld zijn. Soms kan het beter zijn om even te vertragen. Scheiden is een emotioneel en complex proces. Het is belangrijk om te beseffen welke afspraken je maakt en wat de gevolgen daarvan zijn. Even de tijd nemen kan daar bij helpen. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek geven we een indicatie van de doorlooptijd.

Hoe snel kan ik bij Buro Pontifex terecht?

Bij ons kan je binnen één tot twee weken terecht voor een kennismakingsgesprek. Bij crisissituaties of wanneer er een andere dringende reden is, binnen 48 uur. Neem contact met ons op voor meer informatie. Dan geven we je graag een indicatie. 

Is het mogelijk om ’s avonds afspraken te maken bij Buro Pontifex?

Het is bij Buro Pontifex in overleg mogelijk om een afspraak te maken in de avonduren. Dit kan zowel fysiek als online. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wat kost een scheiding?

De kosten van een scheidingstraject zijn afhankelijk van jullie situatie. Zijn er wel of geen kinderen, is er sprake van gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden, geregistreerd partnerschap, of zijn jullie samenwonend? Wij werken vaak met een totaalprijs voor het gehele traject. Dat voorkomt verrassingen achteraf. Er kan ook voor ons uurtarief worden gekozen. De bedragen zijn vooral afhankelijk van jullie samenlevingsvorm, maar ook van de onderlinge verhouding én jullie bereidheid om samen tot afspraken te komen. In het kennismakingsgesprek worden de verwachte kosten met jullie besproken.

Zijn er nog aanvullende kosten bij scheiding?

Naast de kosten voor het begeleidingstraject van Buro Pontifex zijn er nog een aantal aanvullende kosten waar je rekening mee dient te houden bij scheiding. Allereerst zijn er de kosten voor de advocaat en de rechtbank. Overige kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor het opvragen van uittreksels bij de gemeente zoals een huwelijksakte en/of een geboorteakte. Afhankelijk van jullie situatie kun je daarnaast nog te maken krijgen met notariskosten en kosten voor je hypotheek. 

Kunnen we een reeds gemaakte afspraak annuleren?

Zijn jullie onverwachts verhinderd? Laat het dan minimaal 48 uur van tevoren weten. In dat geval annuleren we de afspraak kosteloos. Binnen 48 uur zijn we genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.

Mijn partner wil geen mediation: wat nu?

Scheiden is nooit eenvoudig. Degene die het initiatief neemt van de scheiding, is emotioneel vaak een stuk verder in zijn/haar proces dan de ander. Daardoor kan weerstand ontstaan waardoor iemand niet mee wil werken. Om een relatie succesvol in stand te houden, heb je 2 mensen nodig. Om te scheiden in goed onderling overleg ook. Onze tip is om toch samen naar een vrijblijvend kennismakingsgesprek te komen. We gaan dan met jullie in gesprek zodat besproken kan worden welke stappen jullie samen willen zetten.

Wat doet Buro Pontifex bij een second opinion?

Bij een second opinion toetsen we de gemaakte of nog te maken afspraken rondom het scheidingsproces. We voeren als het ware een herbeoordeling uit op de juridische, financiële en fiscale aspecten. We kijken met je mee naar de zaak en geven je waar nodig tips en advies over het vervolg. We toetsen of je voldoende op de hoogte bent gebracht van je juridische situatie. Blijkt dat je advocaat of mediator de juiste stappen onderneemt? Dan vertellen we je dat gewoon en kun je met een gerust hart én weinig extra kosten het proces vervolgen. Indien nodig kunnen we suggesties of aanvullingen doen of kunnen we tot een ander advies komen.

Waar moet je rekening mee houden bij scheiding?

Iedere situatie is anders en dat vergt een persoonlijke aanpak. Het toverwoord daarbij is: overzicht. Buro Pontifex brengt samen met jullie de volledige situatie in kaart zodat jullie precies weten waar jullie aan toe zijn én wat nodig is voor een goede afronding van de scheiding. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Wat doet Buro Pontifex bij ouderschapsbemiddeling?

Bij ouderschapsbemiddeling via Buro Pontifex staat het verbeteren van jullie relatie als collega-ouders staat voorop, met als belangrijkste doel dat de kinderen beschikken over aanwezige en betrokken ouders in hun leven. Een traject ouderschapsbemiddeling kan helpen om te komen tot een ouderschapsplan bij mensen die zich nog in de scheiding bevinden. Als jullie al gescheiden zijn kan een traject ouderschapsbemiddeling aanleiding zijn tot het actualiseren of vernieuwen van het bestaande ouderschapsplan.

Kan ik bij Buro Pontifex mijn alimentatie laten herberekenen?

Wil je een herberekening van de kinderalimentatie of partneralimentatie omdat de huidige situatie van jou of je ex-partner is veranderd? Buro Pontifex staat jullie graag bij met het maken van een nieuwe berekening en het actualiseren van de alimentatie afspraken. Neem contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Waar kunnen wij je mee helpen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Je kunt ons bellen op 085 065 7420 of vul het contact formulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stel een vraag en/of maak een afspraak

Bel mij terug
Kies een optie
In de ochtend
In de middag
In de avond
Geen voorkeur
N.V.T.
Voorkeur voor een afspraak